Spoštovani,
V današnji situaciji, ko je začelo po vseh možnih socialnih omrežjih krožiti pametovanje v zvezi s treniranjem na daljavo oziroma kaj bi bilo smiselno narediti v današnji situaciji, bi se rad oglasil s svojimi večletnimi izkušnjami in večletnimi analizami v življenju in športu.
V taki situaciji, kot je danes, še ni bil noben človek na svetu! In če se najde človek, ki bo rekel: »Jaz vem« ali »Tako ali tako morate narediti« – ne mu verjeti, ker nihče nič ne ve! Lahko samo ugiba ali svetuje, pa še to mora zelo previdno! Moje mnenje je, da prihajajo nepredvidljivi časi. Na vse moramo biti pripravljeni in tudi vsakodnevno pripravljati naše otroke na morebitne spremembe v življenju. Potrebno se bo učiti predvidevati situacijo. Tako tudi mi poskušamo otroke učiti v hokeju: » KAJ BO ČE…?«, » KAJ BI TI NAREDIL ČE BO…?«
Danes so vsi kar naenkrat začeli govoriti o treningih oziroma nalogah na daljavo in me s tem sprovocirali. Zaradi tega sem pripravljen na čim bolj preprost način povedati svoje mnenje glede treningov na daljavo in različnih programov, ki krožijo po netu in različnih omrežjih:
– V tem obdobju, ko je konec sezone, je katerakoli možna aktivnost, ki jo bo počel otrok ali že bolj odrasli športnik zelo dobrodošla! Ampak kdo ga bo usmerjal in spremljal? Trenutno lahko samo starši oziroma njegovi bližnji, ki večinoma niso strokovnjaki. Zato morajo biti previdni. Naj otroci izvajajo dejavnosti v naravi (hoja, tek, kolo,…), podajanje žoge, vodenje žoge, žongliranje z žogo, ciljanje tarč z roko in nogo, metanje žoge na koš, streli, driblingi, sklece, vzgibi, počepi, izpadni koraki, skakanje po stopnicah, kolebnica, koordinacijska lestev, namizni tenis, košarka 1 na 1, nogomet 1 na 1,… vse pod pogojem, da je vse to brez navodil koliko, kdaj in bog ne daj KAKO!!! KAKO lahko pove samo strokovni delavec, ki trenutno žal ne more. Zato samo čim bolj aktivno in sproščeno.

– Otroci naj počnejo čim več različnih stvari in športov, kajti gibalna raznovrstnost in znanje v več športih zelo pozitivno vpliva na udejstvovanje v izbranem športu, v našem primeru je to hokej

– Veliko različnih vaj lahko najdemo na Youtubu, Instagramu in ostalih socialnih omrežjih, ampak tudi za vse te vaje potrebuješ strokovnjaka, da te vsakič popravi in nauči prav. Otroci naj si poljubno izberejo vaje in ponavljajo po svoje, in naj se ne obremenjujejo z natančnostjo in količino, v tem trenutku je važno samo, da so aktivni in niso cel dan na igricah, telefonih, kavču,…

Nekaj idej za izvajanje vaj:

– Stickhandling: https://www.instagram.com/kbdangles/

– Koordinacijska lestev: https://www.youtube.com/watch?v=tMY5Cj39xN8

– Različne vaje za izboljšanje gibalnih sposobnosti: https://www.youtube.com/watch?v=LBsSp8AYYJ0

Poudarjamo, da so to samo predlogi za izvedbo vaj. Ko boste odprli videe, boste imeli veliko predlogov, ki jih daje Youtube, in iz tam lahko jemljete ideje za trening. Rad bi še poudaril, da se ne držite količin izvedbe vaje, ker nekdo določene količine ne more narediti, medtem, ko je nekomu določena količina prelahek zalogaj. Vaje, ki naj jih otroci izvajajo, naj bodo čimbolj enostavne in naj posnemajo naravna gibanja (počep, skleca, izpadni korak, tek, atletska abeceda,…). Otroci naj ne izvajajo kompliciranih vaj, ker če pri teh vajah ni zraven strokovnjaka, je zelo nevarno za nastanek poškodb!!!! S tem naredimo otroku več škode kot koristi! Tudi ne pretiravajte! Vsaj 1 dan v tednu naj ima lažji (lahkoten tek, sobno kolo okoli 30 min) in vsaj 1 dan naj ima prosto.
– Anže Ulčar: »Priporočam tudi, da čas izkoristite za naslednje:
Da se skupaj z vašim otroci pogovorite (in če je potrebno poučite) o pravilni prehrani športnika in to v praksi tudi vpeljete v jedilnike (če seveda še niste). Opažamo tudi, da se vse preveč mladih hokejistov prehranjuje nezdravo (vsakodnevno prehranjevanje s picami, burgerji, pomfrijem, ˝pohančki˝, sendviči,…) in pije nezdrave pijače, ki vsebujejo ogromno sladkorja (Coca-Cola, Fanta, ledeni čaj, multisola, razni sokovi,…) ter se ne zavedajo kakšen pomen ima pravilna prehrana za fizično pripravljenost in zdravje nasploh. Veliko od vas ima zdaj čas, da skupaj kuhate – skupaj z vašim otrokom vsak dan pripravite kakšen obrok, ki je primeren pred treningom ali tekmo in pa po njej. Temo, ki je v osnovi dokaj dolgočasna, če se o njej samo pogovarjamo, lahko obrnemo v zabavno, povezovalno, zdravo in koristno izkušnjo.
– Če se bo situacija še dolgo vlekla, bomo seveda tudi mi začeli s konkretnimi treningi na daljavo. Vsaj za naslednja dva tedna pa je kombinacija prostega časa, nestrukturirane jage in pestrega ter aktivnega življenjskega sloga več kot primerna.
– Vsi upamo, da bo čim prej vsega konec in se bomo ponovno začeli skupaj nadaljevati našo hokejsko pot.
– Ponovno vas opozarjam: Bodite previdni pri doziranju informacij glede športa otroku, ker teh informacij je ogromno, veliko izmed njih na žalost tudi napačnih
Glede vseh stvari se lahko posvetujete z nami. Smo vam vedno na razpolago. Če bi bilo vse tako enostavno na daljavo verjetno nebi potrebovali več zdravnikov, zidarjev, mehanikov, računalničarjev,…
Dobro premislite preden karkoli svetujete svojemu otroku, ker tudi mi ne vemo vsega!
In še ena pomembna zadeva!!!
Spoštovani starši, sedaj imate zelo dobro priložnost posvetiti svoj čas svojemu otroku. Zadnja leta slišimo veliko pripomb in kritike na vzgojo otrok v vrtcih, šolah, klubih,…koliko časa so otroci pred računalnikom, tablico, telefonom,… kako se obnaša s prijatelji, starejšimi in tujimi ljudmi.
Sedaj imate priložnost in poskusite jo izkoristit (bo dovolj časa, če si ga res vzamete) in se skupaj z otrokom vsakodnevno spominjate, kaj ste vi počeli, ko ste bili majhni, kakšne igre ste igrali na prostem in doma, kaj ste na splošno počeli brez interneta in televizije. Bodite z njimi ves čas in začasno zamenjajte njihove prijatelje. S tem boste pridobili tudi več njihovega zaupanja, spoznali kako razmišlja, kaj ga veseli, kakšne ima vrednote (spoštovanje, delavnost, odgovornost, …) in na podlagi teh informacij ga lahko usmerjate, da bo postal še boljši človek.
V današnjih časih je najlažje najeti učitelja, trenerja, animatorja,…ali otroku dati v roke tablico oziroma telefon, ampak dobro vemo, da to ni to, kar mi hočemo za svoje otroke.
ZNAJDITE SE! VZEMITE SI ČAS ZA SVOJEGA OTROKA!
Hvala za vaš posluh in razumevanje!
Valerij